torstai 6. lokakuuta 2016

10 kysymystä askellajeista

Olen kasannut tähän 10 yleisintä kysymystä liittyen askellajeihin.

1. Pitääkö minun olla huolissani, jos hevoseni laukkaa eri tavalla vasemmalle kuin oikealle?

Hevosen tasapainon ja symmetrisen liikkumisen kannalta kyllä.
Alkuun suosittelen tarkkailemaan hevosen liikkumista laukassa vapaana, onko se silloin symmetrinen? Entä ratsain, vaikuttaako käännös hevoseen miten? Onko sen vaikeampi kääntyä jompaan kumpaan suuntaa myös muissa askellajeissa?
Millä tavoin se laukkaa eri tavalla? Onko laukka-askel pidempi/lyhyempi, hidastuuko/nopeutuuko askel jne?

2. Mistä johtuu se, etten saa rauhallisia siirtymisiä raviin, vaan hevoseni aina ryntää raviin?

Hevosen kiirehtimisen taustalla voi olla useita syitä. Yleisimmät syyt liittyvät välttämiskäytökseen, eli ryntäämällä hevonen pyrkii eroon sille epämiellyttävästä tunteesta. Tämän tunteen voi aiheuttaa epätasapaino (etupainoisuus), ohjista vetävä ratsastaja, epäsopiva satula yms.

Aiheuttajan poissulkeminen ei ole aina helppoa, mutta erittelemällä omaa apujen käyttöä voit päästä ainakin alkuun.

3. Miksi hevoseni ei halua laukata?

Hyvä kysymys, hevosella laukka on yksi askellaji muiden joukossa ja mikäli se ei halua käyttää jotakuta niistä, siihen on aina syy. Onko hevosella muita oireita tai liikkumisen vaikeuksia, jos niin siinä tapauksessa voisi olla hyvä pyytää eläinlääkäri tarkistamaan hevonen?
 Mikäli eläinlääkäri ei löydä syytä, seuraavaksi ammattitaitoinen eläinfysioterapeutti on hyvä pyytää katsomaan hevosen liikkumista ja lihaksistoa. Myös varusteiden sopivuus kannattaa tarkistaa.
Kun kivun ja sairauden mahdollisuus on poissuljettu lähtisin tarkastelemaan seuraavia asioita:

Liikkuuko hevonen puhtaasti käynnissä ja ravissa?
Onko hevosen vaikeampi liikkua jompaan kumpaan suuntaan kaarteessa?
Laukkaako hevonen vapaana ollessaan?
Laukkaako hevonen esim. liinassa?
Mikäli hevonen laukkaa ilman ratsastajaa,  osaako hevonen laukannostoavun?
Mikäli hevonen osaa! laukannostoavun, mitä se tekee laukkaamisen sijaan?

Hevosen kaikki askellajit pitävät sisällään muut askellajit. Tämän johdosta esim. ravissa liikkuminen vahvistaa diagonaalista liikettä, joka toki löytyy myös laukassa, mutta ei sinällään vahvista laukkaa, ellei ravia joko hidasteta tai nopeuteta lähelle kolmitahtisuutta. 


4. Mitä voisin tehdä passikäynnille? Heti kun kerään ohjat käteen, hevoseni alkaa mennä passia.

Passikäynti ei ole mikään askellaji millään hevosrodulla. Passikäynti syntyy käytännössä ohjista vetämisen seurauksena, kun hevosen pään ja kaulan liikkumista (hevonen tasapainottaa itseään pään ja kaulan liikkeillä ja asennoilla) rajoitetaan.
Avuksi passikäynnistä eroon pääsyyn on yksinkertaisesti ohjista vetämisen lopettaminen ja tuntuman harjoittelu. Tämän lisäksi hevosen pään ja kaulan liittymän, sekä kaulan ja rintakehän liittymän rentouttamisella voidan palauttaa luonnollinen liike hevosen etuosaan, jolloin etujalkojen vapautunut liike mahdollistaa puhtaan nelitahtisen käynnin.

5. Miksi hevoseni aina kiihdyttää ravia ennen laukannostoa?

Katso kysymys 3. Miksi hevoseni ei halua laukata

6.  Mitä tehdä, kun hevoseni kyllä kävelee rauhallisesti vapain ohjin, mutta kun kerään ohjat käteen se ryntää raviin tai laukkaan?

Todennäköisesti kyseessä on välttämiskäyttäytyminen, eli hevonen on oppinut, että ohjien keräämisestä seuraa jotakin sille epämiellyttävää. Tuntumanharjoittelu on ensisijaisen tärkeää, sekä sen lisäksi tasapainoharjoittelu.

7. Mitä voisin tehdä, kun laukasta raviin siirtyminen kyllä onnistuu, mutta käyntiin siirtyminen ei onnistu?
Askellajeista alaspäinsiirtymisessä on hyvä huomioida, mistä hevonen erottaa, milloin se pitäisi hidastaa ja lyhentää kyseistä askellajia ja milloin sen halutaan vaihtavan askellajia. Siirtymiset askellajien sisällä tuottavat yleensä parhaimman tuloksen.

8. Kuinka opetan hevoselle keskiravin?

Siirtymiset askellajien sisällä mahdollistavat hevosen askeleenpidennyksen ja lyhennyksen. Mitä laajempi "vaihdelaatikko" hevosella kussakin askellajissa on, sitä enemmän askellajeihin tulee myös laatua.

9. Miten saan hevosen lyhentämään laukkaa?

Katso kysymys 8.

10. Minulla on islanninhevonen, joka ei suostu ravaamaan. Miten voisin opettaa sille ravin?
Mikäli hevonen on luonnontölttäri tai sillä on muutoin vahva töltti, kannattaa huomioida, että töltissä hevosen asento on erilainen kuin ravissa. Ravin löytymiseen on useita eri vaihtoehtoja, joista ehkä tehokkain on pyrkiä esim. taivutusten kautta lähteä hakemaan diagonaalista liikettä esim. käynnissä ja siitä onnistuneita siirtymisiä raviin.

Askellajien ratsastusta voit opiskella lisää verkkokurssillamme: https://koirakouluverkossa.fi/koulutukset/askellajit-ht-koulu-osa-10/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti